Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékcsoportok

Hogyan marjunk alumíniumot?

Forrás: precifast.de

 

Mire kell figyelni az alumínium marásánál?

Műszaki szempontból az alumínium alkatrészeket polírozott felülettel és 0,01 mm-es, vagy jobb méretpontossággal lehet gyártani.

A kiváló felületminőség és a jó méretpontosság elérése érdekében azonban a peremfeltételeknek megfelelőnek kell lenniük az alumínium marásánál.

Ellentétben a fa és acél feldolgozásával, az alumínium a marás során keletkező hő hatására megpuhulhat. Az olvadt alumínium ezután rátapadhat a marószerszám vágóéleire élrátétet képezve. Ezáltal a forgács már nem tud eltávozni, a forgácstér eltömődik, és a szerszám nem tud forgácsolni. Ennek elkerülhetetlen következménye a használhatatlan felület és a marószerszám törése.

 

Fontos tudnivalók alumínium marásához

Ahhoz, hogy az alumínium marását ideálisan végezzük, ismernünk kell a megmunkálási folyamat legfontosabb paramétereit és tulajdonságait.

A kiváló marási eredmény érdekében az alumíniumötvözet fizikai tulajdonságai, a marószerszám és a gépparaméterek közötti megfelelő összhang szükséges.

A helyesen beállított marási folyamat határozza meg, hogy a megmunkálás sikeres-e vagy sem.

Az alumínium marásának legfontosabb paraméterei:

  • Az alumíniumötvözet minősége
  • A maró típusa (anyaga és élszáma)
  • Az előtolási sebesség
  • A vágósebesség
  • A hűtő-kenőanyag típusa
  • A marás módja

Ezeket a paramétereket az alábbiakban részletesebben ismertetjük:

Milyen alumíniumötvözet alkalmas maráshoz?

A megfelelő alumínium anyag kiválasztása fél siker. A puha alumíniumlemezeket viszonylag nehéz megmunkálni. A meghatározott ötvöző adalékokkal ellátott alumínium sokszor erősebb lehet, mint a tiszta alumínium. Azt is elmondhatjuk, hogy a nagyobb szakítószilárdságú rideg ötvözetek könnyebben megmunkálhatók.

Mint ismeretes, az EN AW-2007 és EN AW-6012 ötvözetek a tipikus jól forgácsolható ötvözetek közé tartoznak. A nagy szilárdságú „repülőgép-alumínium” EN AW-7075 általában szintén nagyon könnyen megmunkálható.

Az alábbi táblázat az általánosan használt alumíniumötvözetek marási alkalmasságát mutatja be:

   Katt a nagyításhoz

 

A maró kiválasztása alumínium megmunkálásához

Minél rövidebb és vastagabb a maró, annál nagyobb a stabilitása és szilárdsága. A stabil maró megakadályozza a maró rezgését és törését. Az összes többi anyag marásához hasonlóan az alumíniumra is érvényes a következő ökölszabály:

"A marónak a lehető legvastagabbnak és a lehető legrövidebbnek kell lennie."

Ezenkívül a jó marási eredmény érdekében biztosítani kell a forgács szabad eltávolítását a marón keresztül. Az egyhornyú marónál a legjobb a forgács eltávolítása, mert itt a legnagyobb a forgácstér. Azonban minél kevesebb a vágóél, annál nagyobb az egyes vágóélek terhelése.

Emiatt az alumínium marásánál kompromisszumot kell kötni a vágóél terhelése és a jó forgácseltávolítás között.

Az olcsó marók használata nem ajánlott, mivel a vágóélek gyorsan eltompulnak, és a maró élettartama lényegesen rövidebb, mint a jó minőségű maróké.

 

Fordulatszám és előtolás

A vágási sebesség (a fordulatszám  és előtolás kombinációja) szintén jelentősen befolyásolja az alumínium marásánál az eredményt.

A műszaki táblázatokban  megtalálhatja vagy kiszámíthatja a különböző szerszámok ajánlott forgácsolási adatait.

 

A maró fordulatszámát a következő összefüggés alapján számítjuk ki:

N = Vc / D x π

N = a maró fordulatszáma ford./percben

Vc = vágási sebesség mm/perc-ben

D = maró átmérője mm-ben

π = 3,14

 

A maró előtolási sebességét a következő képlet segítségével számítjuk ki:

Vf = N * z * fz

Vf = előtolási sebesség mm/perc-ben

N = fordulatszám ford./percben

z = a maró vágóéleinek száma

fz = fogelőtolás mm-ben/

 

Hűtő-kenő anyag kiválasztása alumínium marásánál

Végül gondoljunk a megfelelő hűtésre. Az általános kérdés az, hogy hűtő-kenő anyaggal vagy anélkül kell-e dolgozni.

A nedves marás hátránya a vágóél nagy hőmérséklet-ingadozása, ami a szerszám rövidebb élettartamát eredményezi. Száraz marásnál kisebbek az ingadozások.

Nagyolásnál lehetőség szerint szárazon kell dolgozni. [Forrás: Sandvik Coromant]

Néhány hobbi forgácsoló a hűtéshez petróleumot/szeszt is használ spriccelő palackból. Ez azonban kifejezetten nem ajánlott, mert a petróleum/szesz nagyon gyúlékony, ezért veszélyes.

Ha minimális mennyiségű kenéssel dolgozunk, ügyeljünk arra, hogy alumíniumhoz megfelelő hűtő-kenő anyagot használjunk.

Megjegyzés: Ha vízbázisú hűtő-kenőanyagokat használunk, annak használata után teljesen tisztítsuk meg a gépet. Ha sokáig áll, a víz kiválik az emulzióból, és a marógép rozsdásodni kezd.

Továbbá az álló hűtő-kenőanyagban könnyen felhalmozódhatnak a  gombák és baktériumok, ezért gyakran speciális gombaölőkre van szükség a hűtő-kenőanyag adalékanyagaként.

 

A marás módja

A marási mód megválasztása, mint pl. ellenirányú marás, egyenirányú marás, körmarás, spirális marás vagy trochoidális marás (örvénylő marás) szintén közvetlenül befolyásolja a marási eredményt.  

Gyakori tipp, hogy ügyelni kell a megfelelő fogásvételre. A 0,3 mm-es vagy kisebb fogásvétel nagy terhelést jelent az élek sarkára, és gyorsabb szerszámkopáshoz vezet. Bátran kísérletezzünk valamivel magasabb fogásvétellel.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek Technológia