Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékcsoportok
Furatgörgőző -SRMR,SRMB

Furatgörgőző -SRMR,SRMB

Furatok felületjavítása sorozatgyártásban akár Rz 1µ ill. Ra 0,25µ felületi érdességre. Acél, öntöttvas, alumínium, réz, sárgaréz, bronz, stb. 40 HRC-ig.
Méretsor: Ø 4-177 mm

 Termékinfó, katalógus, adatlap .
Gyártó: COGSDILL
Elérhetőség: 2-4 hét (általában)
Átlagos értékelés: Értékeld a terméket!

Termékinfó

Furatgörgőző -SRMR,SRMB

Katalógus 

 • Furatok felületminőségének (felületi érdességének) javítása sorozatgyártásban.
 • Acél, öntöttvas, alumínium, réz, sárgaréz, bronz, stb. 40 HRC-ig.
 • Ra 0,25µm felületi érdesség (jó előmunkálással)
 • Jó mérettartás 0,01 mm-en belül (méret és alak hibák javítására nem alkalmas),
  növelt felületszilárdság és anyagfáradási határ.
 • Ø 4-177 mm
 • Állítási lehetőség Ø 0,25 - 0,5 - 1 mm (0,0025 mm lépésenként) 
 • Átmenő furathoz SRMR, zsákfurathoz SRMB

►Szerszám és technológia ismertető

Videó  

Katalógus 

Használati útmutató 

A szerszám nagy előtolással végighalad a furat hosszán úgy, hogy közben több görgő fut körbe a felületen. A görgőkosárral összetartott görgők a szerszám belsejében egy kúpra támaszkodnak. Az alakításhoz szükséges erőt az adja, hogy a szerszám átmérője 0,01-0,02 mm-rel nagyobb a megmunkálandó furatnál.


Mérettartomány: Ø 4-177 mm

SRMR típus átmenő furatokhoz,  SRMB típus zsákfuratokhoz.

A szerszámok mérettől függően Ø 0,25 - 0,5 - 1 mm lépcsőzéssel készülnek, az átmérő 0,0025 mm lépésenként állítható. 

A 36 mm alatti szerszámok hosszú (+50 mm) és extra hosszú (+100 mm) kivitelben is léteznek. 36 mm feletti mély furatok görgőzése a szár meghosszabbításával megoldható.

Katalógus     Használati útmutató

A szerszámok élettartama nagyon nagy. Kopás esetén csak a görgőket kell cserélni, többszöri görgőcsere után cserélhető a belső kúp, nagyon ritkán a görgőkosár. A szerszám többi része nem kopik.


A görgőzés technológiája 

Gép
A Cogsdill görgőző szerszámokat különböző gépeken (eszterga, fúrógép, megmunkáló központ, stb.) lehet használni. A szabványos szerszámok jobbra forgásra 
készülnek. A forgó mozgást végezheti úgy a szerszám, mint a munkadarab. 

Anyagok 
Gyakorlatilag minden képlékenyen alakítható fém, mint acél, öntöttvas, alumínium, réz, sárgaréz, bronz, stb. görgőzhető 40 HRC alatt. 

Előmunkálás 
Optimális eredményt megfelelő előmunkálás után kapunk. Mivel a görgőzésnél nincs anyagleválasztás, az előmunkálással egyenletes, roncsolás mentes felületet kell biztosítani, amelyet a görgők elsimítanak. A fúrással, vagy esztergálással általában elérhető Ra 2-3 érdesség ideális felület a görgőzéshez. Az ilyen viszonylag durva előmunkálás után a görgőző nagyobb fémmennyiséget alakít, a tűrés tágabb lehet, mint finomabb előmunkálással. A finomabb előmunkálás csökkenti a görgőzés hatását, és az előmunkálásnak jobban meg kell közelítenie az előírt tűrést. A előmunkálás elsősorban az anyagtól, a szakítószilárdságtól és a tűréstől függ, de befolyásolja a munkadarab alakja, mérete és felületminősége is, ezért néhány kísérlet szükséges lehet az ideális előmunkálás meghatározása céljából.

Az anyagtömörítés (méretváltozás) mértéke:

 • durva fúrás, vagy esztergálás után 0,04-0,05 mm
 • finom fúrás, vagy esztergálás után 0,02-0,03 mm
 • dörzsölés után 0,01-0,015 mm
 • köszörülés után 0,005-0,010 mm
 • hónolás után 0,002-0,005 mm

Szerszámbeállítás 
1. Az állítógyűrű forgatásával állítsuk a görgőző méretét úgy, hogy a munkadarab a görgőkön fusson. Ezzel a szerszámátmérőt hozzáigazítottuk a munkadarab átmérőjéhez. 
2. Vegyük ki a szerszámot a furatból és növeljük meg a beállított átmérőt 0,01-0,02 mm-rel. Az SRMR és SRMB görgőzıknél egy osztás 0,002 mm-nek felel meg. 
3. Végezzünk egy próbagörgőzést és vizsgáljuk meg az eredményt. Ha szükséges, változtassunk a szerszámátmérőn, hogy a kívánt felületminőséget kapjuk. Ehhez általában több próbamenet szükséges. Ha megvan a helyes beállítás egy munkamenet elegendő egy furat görgőzéséhez. 
4. Mérjük meg a görgőzött átmérőt. Az előmunkált és a görgőzött méret különbsége az anyagtömörítés. Ha szükséges, változtassunk az előmunkálási méreten. 
5. Ha az előmunkálási méret változott, a görgőző szerszámot a forgácsolószerszámmal azonos mértékben utána kell állítani, hogy a kívánt kész méretet kapjuk. 

Görgőzés 
A szabványos görgőző szerszámok jobbra forgatásra készülnek. Ha a szerszám eléri a kívánt megmunkálási hosszt, húzzuk vissza a furatból. A visszafelé mozgatásnál a görgők a kosárban visszaesnek és így a szerszám könnyedén kihúzható a furatból.

Irányértékek a fordulatszám és előtolás beállításához:

Átmérő
mm
Fordulatszám
1/min
Előtolás
mm/fordulat
Ø 5 1500-4300 0,25-0,30
Ø 10 1000-300 0,25-0,50
Ø 15 650-1900 0,25-0,70
Ø 25 380-1100 0,25-1,30
Ø 50 190-575 0,25-3,20


Hűtés-kenés 
A legtöbb fémhez a szokásos kis viszkozitású kenőolajok alkalmasak. Alumínium- és magnéziumötvözetekhez jó minőségű, olajbázisú, alacsony viszkozitású hőtőfolyadék ajánlott. Öntöttvashoz az ideális kenőanyag az ásványi olaj. Bőséges kenés szükséges. Célszerű a hűtő-kenő folyadék szűrése a fémforgács és más szennyeződés eltávolítása céljából.


Karbantartás, alkatrészcsere

Kopás esetén a görgőket ki kell cserélni. Célszerű az összes görgőt egyszerre cserélni. Néhány görgőcsere után általában megkopik a kúp, amely a görgőket alátámasztja. Végül elég ritkán néhány kúpcsere után szükség lehet a görgőkosár (a külső hengeres rész) cseréjére is. Az említett pótalkatrészekre kérje ajánlatunkat!


További információ

A görgőzés technológiája    

Cogsdill információ a görgőzőszerszámok alkatrészeiről

MRBT görgőző szerszám - ha korlátozott a gépen a férőhely, kérje ajánlatunkat


Cogsdill görgőző szerszám
Új katalógus 2017

 

Univerzális görgőző -UBT-B

Külső hengeres, kúpos és homlokfelületek, valamint nagy átmérőjű furatok érdességének javítása esztergán.

2-4 hét (általában)

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.