Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékcsoportok

Lemezfúrás

 

Lemezfúrás

Lemezfúrásnál olyan röviden dolgozik a fúró, hogy a hegye már kilép az anyagból mielőtt a külső palástja elérné az anyagot és meg tudná vezetni a szerszámot. Ráadásul a csigafúrók élszalagja csak két ponton ér a palásthoz, ami nem elegendő és gyakran a fúró beakadásához, megszorulásához vezet. 

 Csigafúró

A lemezfúrók jellegzetessége, hogy a csigafúróval ellentétben nincs élszalagjuk. Az élszalag hosszú furatoknál megakadályozza a teljes fúrópalást súrlódását a kifúrt furat felületén, ami erősen megnövelné a nyomatékot és a hőfejlődést. Vékony lemezeknél azonban a kétpontos megvezetés kevés. A lemezfúrók teljes paláston vezetnek, a kis furatmélység miatt nem kell nagy nyomaték-növekedéstől és hőfejlődéstől tartani.

  Lemezfúró

 


 

Miért nem optimális lemezfúráshoz a csigafúró?

A csigafúró egy keskeny élszalaggal rendelkezik, amely a furat falához támaszkodva megvezeti a fúrót. Előnyös, hogy nem súrlódik és melegszik a borda teljes felülete.Mély furatoknál a csavarodó élszalagok jól tájolják a fúrót, vékony lemeznél viszont a két pontos megvezetés kevés, a furat szögletes lesz, a fúró kilépéskor megakad, elrontja a felületet.

A megoldás:

Élszalag nélküli fúró, amely körkörösen felfekszik.

Jó tájolást, könnyű kilépést biztosít, és a vékony lemeznél a súrlódás nem jelent nagy problémát. 


 
 

A lemezfúrók fajtái:

 


Lépcsős lemezfúró
A lépcsős lemezfúró úgy van kialakítva, mintha nagyon rövid és egyre nagyobb átmérőjű  fúrók sorozata lenne. Ahogy halad a fúró, a furatot lépcsőzetesen egyre nagyobb átmérőre bővíti.
Lépcsős lemezfúró

  


Kúpos lemezfúró
A kúpos lemezfúró elve hasonló a lépcsőséhez, de az átmérő folyamatosan növekszik
Kúpos lemezfúró

 


Kéthegyű lemezfúró
A kéthegyű lemezfúró, vagy karosszéria fúró egy nagyon rövid, élszalag nélküli csigafúró, amelynek mindkét végén ki van alakítva a forgácsoló hegy.
Kéthegyű lemezfúró.


Körkivágó
A körkivágó olyan szerszám, amely nem nem forgácsolja ki teleibe a furatot, hanem csak egy korona mentén körbe kifűrészeli. A megvezetést a középen levő vezetőfúró biztosítja. Nagyobb lemezfuratoknál gazdaságos, gyors és kisebb nyomatékot igényel, mint egy hasonló átmérőjű telibefúró.
Körkivágó


Ponthegesztés lefúró
A ponthegesztés lefúrót járműkarosszéria javításnál használják két összehegesztett lemez szétválasztására. Úgy fúrja ki a felső lemezt, hogy az alsó nem károsodik.
Ponthegesztés lefúró  Ponthegesztés lefúró