Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékcsoportok

Fúrókészletet választok

Bánkuti József

 

 


Hogyan választok fúrókészletet?

Első kérdés: Fémhez, vagy más anyaghoz, fához, betonhoz, csempéhez vagy burkolólaphoz keresek fúrót?

Maradjunk egyelőre a fémnél, a többi később.

A következő kérdés: csigafúró, vagy más, lemezfúró, körkivágó, magfúró, menetfúró?

Először legyen csigafúró.

Dönteni kell a fúrók minőségéről és a készlet tartalmáról.

A csigafúrók minőségét meghatározza az anyaguk, a gyártás módja, az esetleges bevonat és az élezés.

 

Szerszámanyag, gyártási mód, bevonat és élezés

A csigafúrók anyaga általában gyorsacél, HSS, amely egy erősen ötvözött acél, jelentős króm, molibdén, wolfram és vanádium tartalommal.

Nagyobb igénybevételre, például korrózióálló, vagy szerszámacélokhoz kobaltos gyorsacélt használnak. Ez a fentieken kívül 5% vagy 8% kobaltot is tartalmaz, amely jobban elvezeti a szerszám élénél keletkező hőt.

A keményfémet nagy termelékenységű CNC forgácsolásra használják, nem készletben szokták árulni.

A gyártás módja szerint a csigafúró lehet hengerelt, amikor a hornyokat készre hengerlik, majd utána edzik. Esetleg utólag megköszörülik a hornyot. Ez a HSS-G. A profi fúrók anyagát viszont rúdban megedzik és a hornyot utána mélyköszörüléssel alakítják ki, hogy ne maradjon hőkezelési feszültség. Így pontosabb és tartósabb lesz a szerszám.

A bevonat egy vékony réteg nagyon kemény és hőszigetelő anyagból, amely csökkenti a súrlódást, könnyebbé, gyorsabbá teszi a fúrást, és növeli a szerszám éltartamát.

További szempont a fúró él-kialakítása. Az általános csúcsszög 118°, de a tapasztalat szerint erősen ötvözött acél fúrásánál a laposabb csúcs, 130-135° jobban működik. Fontos lehet még a keresztélezés, vagyis az, hogy a fúró kereszt-éle, amely csak túrja az anyagot, legyen kiköszörülve. Ezáltal a fúró önközpontozóvá válik, bekezdéskor nem csúszik el az anyag felületén és utána is kisebb előtoló erőt igényel.

 

A fúrókészlet tartalma

Csigafúróknál elterjedt a 19 és 25 részes készlet 1-10 mm-ig illetve 13 mm-ig fél mm lépcsőzéssel. Egyszerű választék, de érdemes megnézni az olyan készleteket is, amelyben vannak fúrók menetmag méretekhez, vagy a gyakori kis méretekből több darabot tartalmaznak. Ilyen például a 26 részes készlet, vagy sokat fúrók részére a 100 részes készlet.

A tizedenkénti sorozat jó választás lehet előre nem ismert munkához. Ez a készlet egyben rendet is tart, és az elhasznált fúró később pótolható.

 

 

Fúrókészlet választás

A Perfor szerszám webshopban a csigafúrók kiválasztását termékszűrő is segíti, amellyel a fúró anyagára és vagy a készlet tartalmára lehet szűkíteni a választékot.

A T520-tól kezdve minden fúró mélyköszörüléssel gyártott profi szerszám.

Említésre méltó a T540, amelyet kézi fúrásra terveztek. Kisebb erővel és gyorsabban fúr, mint hasonló társai, így kímélve nemcsak az izomerőt, hanem az akkut is. Szárazon is használható kenés nélkül.

A T560 INOX csigafúró korrózióálló acélokhoz optimális, de ez a legkeresettebb fúró ötvözött acélhoz.

A 8% kobaltot tartalmazó HSSE8 a legnagyobb értékű fúró. A szerszámacél és a koracél mellett a nehezen forgácsolható króm, nikkel és titán ötvözetekhez is alkalmas.

 

A fémfúrás egyéb szerszámai

A kisméretű lemezfúrók jellegzetessége a központosító csúcs és a fúró-csavarozó gépbe fogható hatszög szár.

A lépcsős lemezfúróval fokozatosan bővíthetjük a furatot a kívánt átmérőre. Korrózióálló lemezhez természetesen a kobaltos és bevonatos szerszámot célszerű választani.

A körkivágó (más néven koronafúró, lyukfúró, harangfúró) fém-, fa- és műanyaglemezek nagyobb átmérőjű kör alakú kivágására való.

Hasonlóan működik a magfúró is, de ez nem használható kézi fúrógéppel. Mágnestalpas, vagy oszlopos fúrógép kell hozzá, viszont vastag fémtáblákat, síneket is át lehet fúrni vele.

A menetfúró készletek összeállítása elég változatos. Kézi és gépi menetfúrók, esetleg a hozzájuk való csigafúróval, metszőkkel. A kombi fúró-menetfúró olyan szerszám, amely fúró-csavarozó gépbe fogva egymaga elvégzi a fúrást, süllyesztést és menetfúrást.

  

 

Fafúró, betonfúró, csempefúró és vegyes készletek

A PRO professzionális használatra való, a Technic pedig a nagyobb teljesítményű, pontosabb és termelékenyebb szerszámot jelöli.

A fafúrók szénacélból, vagy gyorsacélból vannak. Érdemes kiemelni az Technic-640 fafúrót, amely egy német tesztelésen első helyre került.

A csempe és betonfúrók keményfém lapkával készülnek.

A nagyobb fúrók SDS plusz szárral fúrókalapácsba valók.

A legjobbak a hengeres szárú Technic-605 típus és az SDS-szárú Master-3.

Kemény burkolólaphoz válasszuk a gyémántszemcsés fúrót.

 

 

Többcélú és vegyes készletek

Vannak készletek több anyaghoz használható fúrókból, például fém+fa, csempe+beton, fém+fa+beton, amelyekkel több különböző anyagú réteget lehet átfúrni.

Másrészt vannak VEGYES készletek (ezermesterek részére), amelyek többféle fúrót tartalmaznak, fémfúrót, fafúrót, csempefúrót, betonfúrót, esetleg biteket, vagy menetfúrót.

 

Minden készlet értékét növeli a könnyen kezelhető, jól áttekinthető, ütésálló, tartós kazetta.

 

Szerszámkészlet választék:

 Szerszámkészletek | perfor.hu 

 

Szerszámkészlet videók

Szerszámkészletek - YouTube

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek Szerszám Videó