Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékcsoportok

Burkolólapok vágása

Forrás: jonastone.de

burkolólap vágása gyémánt vágókoronggal

 

Így működik: vágjon burkolólapot profi módon!

Már döntött a burkolólapokról és a le- vagy felrakás sajátos mintájáról, és ennek megfelelően szeretné levágni az egyik vagy a másik lapot? Ahhoz, hogy itt szakmailag helyesen járjon el, figyelembe kell vennie a burkolólap szerkezetét. A gres kerámia, vagy a kőprcelán rendkívül kemény és ellenálló. 1300 fok feletti hőmérsékleten égetik ki, és rendkívül robosztus szerkezetüket az ezt követő szinterelési folyamatból nyerik. Ez egy nagy pluszpont a mindennapi alkalmasság és a padló- és falburkolatok karbantartása szempontjából - de mi történik, ha barkácsolóként szeretné vágni ezt a kemény anyagot? Ebben a bejegyzésben sok mindent megtudhat a burkolólapok vágásáról!

 

Vágás csempevágóval

kézi csempevágó

A kézi csempevágót általában kerámia burkolólapok vágására (vagy pontozására és törésére) használják. Megkarcol egy vonalat a csempe felületén, majd letöri a megfelelő cserépdarabot - ez az elv érvényes az üvegvágóra is. Kivághatja a kemény kőporcelánból készült cserepeket egy normál csempevágóval, amelyet kézzel kezel? Alapvetően igen. A lapokat a csempevágóba helyezzük, és a vágókereket a burkolólapra húzzuk. Ezután a burkolólap a bevágott vonal mentén megtörhető, ideális esetben kalapács segítségével. A burkolólapok azonban nem mindig a kívánt ponton törnek. Ez a csempevágó gyorsan eléri a határait, különösen, ha a lapoknak csak egy kis sarkát kell levágni.

 

Gyémánt: a hatékony csempevágás legjobb barátja

Jó hírneve nem véletlen: a gyémánt keménysége minden más anyagnál nagyobb, a keménységi skálán a legnagyobb számot kapta. Ezért a gyémánt vágótárcsák nemcsak a kemény természetes kő vágására tökéletesek, hanem a gres kerámia, kőporcelán burkolólapok vágására is első választásként jönnek szóba. Ezeknél a szerszámoknál acél tárcsára rögzítenek gyémánt szegmenseket, amelyek a jó vágási hatást biztosítják. Gres kerámia és kőporcelán burkolólapok vágásához különösen a zárt, sima élű gyémánt vágótárcsák alkalmasak, amelyek finom és tiszta vágásokat eredményeznek.

 

Így működik a vágás csempevágó géppel, vizesen

vágás csempevágó gépen

Először töltse fel vízzel a görgőcsúszda alatti kádat - ellenőrizze, hogy a vízpumpa teljesen víz alatt van-e. Szerelje fel és állítsa be a gyémánt vágótárcsát. Viseljen védőruházatot, például acélbetétes cipőt, kesztyűt, zajvédelmet a fülén és védőszemüveget! Ezután fektesse a burkolólapot az asztalra és kezdje el a vágást.

 

Sarkokcsiszoló használata, vágás szárazon

burkolólap vágás sarokcsiszolóval      csempevágás sarokcsiszolóval

A burkolólapok vágásának másik módja egy sarokcsiszoló (Flex) és egy gyémánt vágótárcsa használata. Kétségtelen előnye, hogy nem igényel nagy beruházást. Ez a megoldás különösen akkor alkalmazható, ha csak néhány lapot kell vágni. A sarokcsiszoló ferde élek és vágások vágására is használható, bár ezek nem lesznek teljesen pontosak. Az nem olyan szép, amikor ezek a vágások jól látható helyre kerülnek, de ha eltűnnek a szegélylécek vagy a szegélyek alatt, akkor ez természetesen kevésbé fontos. A sarokcsiszolóval végzett munka hátránya azonban a vágáskor keletkező nagy porkoncentráció - ezért ezt a munkát lehetőleg szabadban kell elvégezni. 

 

Férőhelyek, lyukak kivágása a lapokból

Mi a teendő, ha a csempékbe szeretne nyílásokat vágni, például lyukakat készíteni a tiplikhez vagy kábelekhez? Az egyik megoldás a dekopír szúrófűrész használata speciális csempéhez való keményfém pengével. Ez a normál csempénél jó megoldás lehet, de a kemény gres és kőporcelán burkolólapoknál határesetet jelentenek. Egyébként is csak a csempe szélén, vagy egy előre kifúrt lyukból kiindulva használható.

Száraz gyémántfúró

Jobb eredmény érhető el úgynevezett gyémántfúróval, amely lehet vizesen, vagy szárazon vágó. Különböző átmérőkben kaphatók, a kivágási furat kívánt méretétől függően. Fúrógépbe fogva, a szerszám ismertetőjében megadott fordulaton precíz, kitöredezés mentes fúrás lehetséges a gyémántfúrókkal a legkeményebb anyagokban is.

 

Következtetés:

A gres kerámia és kőporcelán burkolólapok egyenes és pontos vágásához a legjobb választás egy vízhűtéses és gyémánt vágótárcsával ellátott vágóasztal használata. Ezt a csempevágó gépet kölcsönözheti a boltokban vagy a kölcsönzőknél. Ez a megoldás különösen akkor optimális, ha nagyszámú burkolólapon szeretne dolgozni. Ellenkező esetben sarokcsiszolóval és gyémánt vágótárcsával is dolgozhat, de el kell fogadnia, hogy a vágások nem lehetnek 100 százalékosak. Kézi csempevágó is használható, de ez gyakran nem kívánt töréseket eredményez.

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek Technológia