Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékcsoportok

Bitek csavarozáshoz

 

Bitek választéka

 

Csavarfej típusok

A bitek legfontosabb jellemzője a csavarfej típusa:


Philips kereszthornyos csavarfej - A csavarfejben kereszt alakú elkeskenyedő horony van lekerekített sarkokkal. Így a csavarfej önközpontosítja a bitet, amely a nyomaték megnövekedésekor kiugrik a csavarfejből. A megfelelő méretű bit használata fontos a csavarfej sérülésének elkerülése érdekében.


Pozidriv kereszthornyos csavarfej - A Philips továbbfejlesztett változata párhuzamos horonyfalakkal, lekerekítés nélkül és további 4 csatlakozási felülettel 45°-kal elforgatva. Így nehezebben ugrik ki a bit a horonyból. A Pozidriv bit nem alkalmas Philips csavarokhoz (fordítva igen, de nem optimális).


Torx csillagfejű csavar - A csillag alakú bemélyedés célja, hogy a bit ne tudjon kiugorni a csavarfejből. Ezért a Torx csavart nyomatékhatárolós csavarozó géppel célszerű meghúzni. A bit élettartama a kereszthornyú tízszerese is lehet és a csavarfej is tartósabb. 

biztonsági csavarfejek
Biztonsági csavarfejek - Bizonyos eszközöket úgy terveznek, hogy azok egyes részeit csak szakszervízben szedjék szét. Ezekhez alkalmaznak biztonsági csavarfejeket, hogy megakadályozzák, vagy menehezítsék a véletlen, vagy illetéktelen kicsavarozást.

Dugókulcsok - a hatlapfejű csavarok és csavaranyák meghúzásához


.

Bitminőség

​A bitek minősége és kidolgozása alapján megkülönböztetjük az alábbiakat:

  • Standard bit - általános használatra
  • Torziós bit - növelt törésállóság, fémhez 
  • Extra kemény Torziós - nagy élettartam lágy anyagokhoz és fához 
  • Bi-Torziós Diamant - gyémánt szemcsés, extra hosszú élettartam 
  • Inox Torziós bit - korrodálási problémák elkerüléséhez 
  • Impakt Torziós bit - ütve csavarhúzó géphez (nagy erőfeszítés, beragadt csavarokhoz) 

 

Fogalmak

Torziós hatás:
A bit központi részének geometriája módosítva van. A speciálisan redukált zóna elnyeli a nyomatékcsúcsokat a csavarozási művelet végén. Ez megakadályozza a bit idő előtti törését. Szívósságának köszönhetően ez a bit ideális fémekbe és kemény anyagokba való csavarbehajtásra.

Extra keménység
Az extra kemény biteket egy speciális hőkezelésnek vetik alá, hogy megnöveljék keménységüket. A nagy keménységű bit jól ellenáll annak a kopásnak, melyet a bit és a csavarfej közti játék következtében fellépő profiltorzulás okoz. Sárga színe lehetővé teszi a könnyű azonosítást és védelmet nyújt a korrózió ellen.

Bi-torziós hatás:
A bit szárának keménységét 20 %-kal csökkentik egy speciális hőkezelési eljárással. Ez megakadályozza az idő előtti törést.

Gyémánt bevonat:
A bitek biztos tartást adnak a szerszámnak a csavarban, mert a bevonatolásához alkalmazott apró gyémánt szemcsék szabályosan beleharapnak a csavarfej bemélyedésébe. Optimális igényes csavarozáshoz, különösen alkalmas nagy sorozatban végzett intenzív munkához. Biztonságosan használható értékes anyagokkal végzett munkánál

Inox
Az inox bitekkel elkerülhető mindenféle rozsdásodási probléma a korrózióálló nemesacél csavarok használatakor, mert a bit ellenáll a korróziónak.
Ideális a kültéri és beltéri munkáknál egyre jobban terjedő nemesacél csavarok behajtásához.


A bitek befogása

A bitek általában Hexa hatszög befogószárral rendelkeznek. Kétféle méret terjedt el:

  • 6,35 mm (1/4") laptávolságú hatszög általános használatra
  • 4 mm laptávolságú hatszög precíziós biteknél

A befogás a csavarozógépekbe és a kézi markolatokba történhet közvetlenül, vagy egy bitbefogó segítségével.  A bitbefogó lehetővé teszi a bitek használatát hengeres, vagy SDS Plus tokmánnyal rendelkező fúrógéppel, vagy akár csavarkulccsal is. A befogó  célja egyrészt az, hogy hosszabbítóként lehetővé teszi a csavar könnyebb elérését, másrészt a szerszámok gyors cseréjét. Szerszámok alatt nemcsak a különféle bitekre kell gondolni, hanem a Hexa szárú fúrókra, kúpsüllyesztőkre, drótkorongokra is, amelyekkel több műveletet végezhetünk egy géppel.

Az általánosan használt mágneses és gyorscserélős bitbefogókon kívül különleges igényeket kielégítő eszközök is segítik a csavarozást. Vannak hajlított és irányítható bittartók, dugókulcs tartók, csavarvezető és gipszkartonhoz való bitbefogó.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Barkács lexikon Szerszám