Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékcsoportok

Menetmaró katalógus 2022

 

A SmiCut új menetmaró katalógusa sok műszaki információt tartalmaz és választ kapunk néhány egyszerű, de fontos gyakorlati kérdésre is. Nézzen bele itt!

 

 


 

Menetmarás és sorjázás egy műveletben

A ThreadBurr a SmiCut menetmarók egyik nagy előnye, hogy a menetmaró geometriája biztosítja a sorjamentes menetet. Errről "Menetmarás és sorjázás egy műveletben" c. cikkünkben magyarul is olvashat.

Threadburr


 

A menetmarás előnyei a menetfúrással szemben

 
Biztonságos
Minimális a gépleállás veszélye, mert a forgácsolóerő kicsi és a forgács rövid. Ha baleset történik, a munkadarab nem károsodik, mert a szerszám nem szorul be, mivel a szerszám átmérője kisebb a meneténél.


Nehezen megmunkálható anyagokhoz is alkalmas
A kitűnő forgácsolási körülmények lehetővé teszik olyan anyagok menetmarását, mint az edzett acél 65 HRC-ig, titán és más nehezen forgácsolható anyagok.


Jobb menetminőség
A forgácsolási körülmények menetmarásnál rendkívül kedvezőek. Az eredmény az, hogy a menet felületi érdessége, tűrése, szöge, stb. jobb minőségű, mint más menetkészítési eljárásoknál.


Rugalmas szerszám
Ugyanaz a szerszám használható jobbos és balos menethez. Különböző átmérőjű menetek ugyanazzal a szerszámmal készülhetnek, ha az emelkedés és a hossz azonos. Ugyanaz a szerszám használható átmenő és zsákfurathoz. A W, BSPT, PG, NPT, NPTF és NPSF menetek olyan profillal rendelkeznek, hogy a külső és belső menethez ugyanaz a szerszám használható.


Menetkészítés zsákfuratba
Menetmarásnál a furat alján is teljes menetprofil képződik. Menetfúrásnál sokkal mélyebbre kell fúrni és csak a harmadik menet lesz teljes profilú. Konstrukciós előnyökkel jár, hogy néha nem kell túl mély furatokat tervezni.


Vékonyfalú alkatrészekhez
Menetmarásnál a forgácsoló erők kicsik, ezért a vékony falú alkatrészek sem deformálódnak.

 


Kisebb géporsó kopás
A menetmarás meghosszabbítja a géporsó élettartamát a menetfúráshoz képest, mert nem kell minden egyes menetnél leállítani és visszafelé forgatni az orsót.


Energiatakarékos 
Kisebb energiafogyasztás, mert a géporsónak nem kell minden menetnél forgásirányt váltani.


Menetmarás forgószerszámos esztergán
Az esztergáláshoz képest kisebb gépidő. Kitűnő forgácskihordás.


Menetkészítés sorja nélkül
A ThreadBurr használatával a menetbekezdés sorjamentes lesz. Menetkészítés és sorjázás egy műveletben. Nem kell plusz idő a sorjázásra. Bővebben a ThreadBurr-ról.


Rövidebb megmunkálási idő
A megmunkálási idő rövidebb, mert nem kell besüllyesztést készíteni a menet előtt, ha a ThreadBurr-t használja. A nagy átmérőjű, kis emelkedésű és hosszú menetek marása különösen gyorsabb, mint a menetfúrás.


Pontos menetátmérő azonnal
A SmiCut menetmaróknál a középátmérőt optikailag bemérik és az elméleti külső átmérőt minden szerszámra egyedileg ráírják lézerrel, így azonnal elérhető a helyes menetméret. A szerszám kopása esetén a CNC programmal lehet korrigálni.


 

Hogyan válasszuk ki a helyes szerszámot?

A legjobb megoldás a SmiProg szoftver használata.

 SmiProg szoftver megnyitása, letöltése

Figyelem! Ha az Excel szoftver az Ön böngészőjében nyílik meg és nem működik jól, kérjük válassza a böngésző ablakban felkínált "Fájl letöltése" opciót.

A program az anyagminőség és a menetméretek megadása után ajánlatot tesz a megfelelő szerszámra, megkapjuk a forgácsolási adatokat, a menetmarási művelet idejét és a CNC programrészletet.

A program mérete kicsi (0,5 MB), telepítést nem igényel. Használatoz Excel, vagy az ingyenes Excel Viewer szükséges. Magyarul is működik. Használat előtti infó a bal alsó sarokban.

Nézze meg a SmiProg használatát bemutató 3 videót is (magyar feliratokkal)!


 

Néhány egyszerű, de fontos gyakorlati kérdés:


Lehet-e belső menetmarót használni külső menethez?

Metrikus (M) és amerikai (UN) külső menetekhez nem lehet a belső menetmarót használni. A belső és a külső profil különbözik egymástól. A belső menetnél a szabvány szerint a menet gerince szélesebb, mint az árok, a külső menetnél pedig fordítva van az ábra szerint.

menetprofil

A W, BSPT, PG, NPT, NPTF and NPSF meneteknél a külső és belső profil azonos, ezért ugyanaz a maró alkalmas külső és belső menethez.


 

Mikor kell W és mikor BSPT menetmaró?

A Whitworth profilt csőmenethez használják. A W hengeres, a BSPT kúpos menet.
G menet → W
Rp menet → W
Rc menet → BSPT
R menet → BSPT


 

Mi a különbség az NPT, az NPTF és az NPSF között?

Az NPT és az NPTF kúpos menet, az NPSF hengeres.

Az NPT menetnél szivárgás történhet, ezért szigetelőszalagot, vagy más tömítőanyagot kell használni.

A szivárgási probléma megoldására fejlesztették ki az NPTF menetet. Profilja teljes érintkezést valósít meg a külső és a belső menet között, összepréselődik. Semmi más nem kell a tömítéshez.

A száraz tömítés másik változata az NPSF, amely belső menetként használatos és egy külső NPTF menethez illeszkedik.


 

A kúpos menet magfuratát kúposra kell marni menetmarás előtt?

Nem feltétlenül szükséges, de erősen ajánlott, mert két jelentős előnye van a kúpos magfuratnak:

  1. A menetmaró hosszabb élettartama
  2. Rövidebb műveleti idő

Előmarás nélkül a menetmaróval néhány extra fogást kell venni csökkentett előtolással, máskülönben sérül a profil, mert az NPT és NPTF menetnél a gerinc nagyon keskeny. A maróval a furat élletörését és elvégezhetjük.


 

Mikor használjunk belső hűtésű menetmarót?

Az esetek többségében a belső hűtés nélküli szerszámot használják, mert az ára alacsonyabb és a hűtést kívülről oldják meg. A szerszám közepe tömör, erős, kicsi a törés veszélye.

Néhány esetben probléma lehet a forgácskihordással. Ilyenkor célszerű a belső hűtésű szerszámot használni, amely a megfelelő helyre vezeti a hűtő-kenő folyadélot nagy nyomással.

Az axiális hűtés zsákfuratokhoz, a radiális átmenőkhöz használható.


 

Részprofil ⇔ Teljes profil

A részprofilú szerszámmal lehetőség van különböző emelkedésű és profilú meneteket készíteni, mert a szerszámnak csak egy profilja (foga) van és profilját úgy tervezték, hogy alkalmas legyen különböző menetekhez.

Egyes gyártók az ilyen szerszámot kis gerincmérettel és nagy profilmagassággal gyártják, hogy a lehető legtöbb menethez alkalmas legyen. Ennek az a hátránya, hogy a gerinc sérülékeny és a szerszám átmérője kicsi, ami rövidebb élettartamot eredményez és szerszámtöréshez vezethet. Emiatt SmiCut a részprofilt korlátozottabb felhasználási területre készíti. 

A teljes profilú szerszám jobb minőségű menetet készít és az ilyen marók használatánál nem lényeges, hogy az előfurat mérete pontos legyen. Első választásként a teljes profilú marókat ajánljuk.


 

Egy profil ⇔ Két profil

Az egyprofilú (egyfogú) marónál kisebbek a forgácsoló erők, a kétprofilú (kétfogú) maróknak hosszabb az élettartama.

Az egyprofilú szerszám nagyon kis átmérőknél használatos, vagy akkor, ha nincs kétprofilú szerszám, példál UN profiloknál. Első választásként a kétprofilú szerszámot ajánljuk. 


 

Mikor használjunk kétprofilú menetmarót?

Az első választás mindig a sokprofilú ThreadBurr sorjáróéles NB típusú menetmarók legyenek. Ezek a teljes menethosszon dolgoznak és a menetmarással egy műveletben elvégzik a sorjázást is. 

Bizonyos esetekben, például hosszú menet és nehezen forgácsolható anyag esetén. amikor nehéz jó eredményt elérni, a megoldás a kétprofilú NM típusú maró lehet, mert ennél a forgácsoló erők kisebbek.

A kétprofilú NM maróval egy helyett több tengely irányú fogást kell venni, de a műveleti idő nem lesz sokkal hosszabb, mert az előtolást növelni tudjuk és a kétprofilú NM marónak több éle van, mint a hosszabb NB típusnak.


 

Szükség van élletörésre (bekezdő kúpra) a menetnél?

A válasz igen, ha a rajzon szerepel és nincs jogunk megváltoztatni.

Gyakorlatilag nincs rá szükség, mert a SmiCut ThreadBurr menetmarói sorjamentes menet-bekezdést készítenek a marással azonos műveletben.

Első választásként próbájuk elkerülni a felesleges élletörési műveletet. Második választásként használjunk NF menetmarót, hogy az élletörés (bekezdő kúp) és a menetmarás egy szerszámmal készüljön.


 

Általános menetprofilok

 

                                           

 


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek Szerszám