Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékcsoportok

Fúrókalapács és SDS fúrószár

Forrás: werkzeugforum.de

 

A fúrókalapácsok az építkezések népszerű elektromos szerszámai. A vezeték nélküli verziók különösen kedveltek.

  • Megjegyzés: A Perfor szerszám webshop nem a fúrókalapácsokat forgalmazza, hanem az azokba való SDS fúrószárakat. Lásd lent.

Ha valaki egy 10 milliméteres lyukat akar fúrni betonba, használhat ütvefúrót. Aki tíz 10 milliméteres lyukat akar fúrni, annak az ütvefúró továbbra is megfelel. De ha 100 furatot akar fúrni, vagy a furat átmérőjét 20 milliméterre szeretné növelni, akkor nem kerülheti el a fúrókalapácsot. A fúrókalapácsok sokkal nagyobb teljesítményűek, erősebbek és tartósabbak - gyakorlatilag nincs alternatívájuk a profi iparosok számára.

 

Ütvefúrók és fúrókalapácsok

ÜtvefúrógépKlasszikus, vezetékes ütvefúró

FúrókalapácsTipikus vezetékes fúrókalapács

Fúró-csavarozó gép, akkusAkkus ütvefúró és csavarozógép

Akkus fúrókalapácsVezeték nélküli fúrókalapács

 

Mi a különbség a két elektromos kisgép között?

 

Az ütvefúró működése

 

Az ütvefúróban egy racsnis kalapácsmechanizmus - két egymásra helyezett fogaskerék - generálja az ütközési mozgást. A mozgás csak néhány milliméter nagyságú, de nagy a frekvenciája. Ezért egy ütvefúró zaját kellemetlen sikoltásként érzékeljük.

 

A fúrókalapács működése

 

A fúrókalapácsban azonban az oda-vissza mozgó dugattyú generálja a becsapódási energiát. Ütési szilárdsága sokkal nagyobb, a frekvenciája alacsonyabb és a fúrási zaj általában kellemesebb.

  

Szerszámbefogás

Az ütőfúró és a fúrókalapács a szerszámtartóban is különbözik. Míg az ütvefúrók általában kulcsos fúrótokmánnyalal vannak felszerelve, a fúrókalapácsokon mindig van SDS kulcs nélküli tokmány. Az SDS plus és az SDS max tokmány nyomatékátvitelben és méretben különbözik:

  •  SDS plus: a szerszámszár átmérője 10 mm, érintkező felülete a nyomatékátvitelhez 60 mm²
  •  SDS max: a szerszámszár átmérő 18 mm, az érintkezési felület a nyomatékátvitelhez 160 mm²

kulcsos fúrótokmányKulcsos fúrótokmány

sds plus fúrótokmánySDS plus kulcs nélküli tokmány - a fúrókalapácsoknál szabvány

sds plus fúrószár SDS plus fúrószár

 

A fúrókalapács további előnyei

A fúrókalapácsnak további előnyei vannak. A dugattyú mozgásának energiája miatt a fúró szinte magától behatol a betonba. Alig kell nyomást gyakorolnunk rá. Ezen kívül a rezgések alacsonyabbak és a zajszint lényegesen alacsonyabb. Betonfúrásnál ezért a profi szakemberek fúrókalapácsot használnak. Általában drágább, mint az ütvefúrók, de ez a beruházás gyakran megtérül az első használat után.

 

Fúrókalapács vésőkalapácsként

A fúrókalapácsok univerzálisan használhatók. Beton fúrásakor a forgó mozgás az ütő mozgással együtt biztosítja az optimális meghajtást. Ha a fúrókalapácsnak van forgásleállító funkciója, a forgatás kikapcsolható. Ekkor a fúrókalapácsból vésőkalapács lesz. Ez ideális például a csempék eltávolításához vagy a régi vakolat aprításához.

 

Fúrókalapács, mint fémfúró

Ha a fúrókalapácsnak van úgynevezett ütés-stop funkciója, akkor úgy használható, mint egy hagyományos fúrógép. Az ütőmechanizmus ki van kapcsolva, amely lehetővé teszi a fa és a fém precíz fúrását. Kiegészítőként speciális gyorscserélhető tokmányok kaphatók. Ezekkel a kereskedelemben kapható fúrók használhatók. Fémfúrásnál a fordulatszám szabályozás ajánlott. Ezzel beállíthatja a megmunkálandó anyaghoz optimális fúrási sebességet.

 

Ergonómia

Nehéz alkalmazásokhoz van értelme egy kiegészítő fogantyúnak. Javasoljuk, hogy vásárlás előtt próbálja ki az akkus fúrókalapácsot. Ez a méretek és a súly szempontjából is ajánlott. Bárki, aki gyakran dolgozik feje fölött, jobban jár egy könnyű eszközzel, mint egy nehéz készülékkel. Itt fontos mérlegelni a nagy teljesítmény, a kezelhetőség és a súly között.

 

Biztonság

A biztonsági tengelykapcsoló fontos biztonsági jellemző. Leválasztja a meghajtót, ha a fúrás elakad, például ha a fúró az erősítő vasba ütközik. Fontos a jó porvédelem és a porelszívás is. Remélhetőleg ezen a ponton nem kell kifejezetten megemlítenünk, hogy a vésési és fúrási munkák során mindig viseljen védőszemüveget és hallásvédőt.

 

Gyártók

A vezetékes és akkus fúrókalapácsok legismertebb gyártói és forgalmazói:

a Bosch, a Dewalt, a Festool, a Fein, a Flex, a HiKOKI, a Hilti, a Metabo, a Milwaukee és a Würth.

 

Forrás: werkzeugforum.de

SDS fúrószárak a Perfor szerszám webshop választékában:

  

Standard SDS+

sds+ fúrószár, standard
standard betonfúró

Beton és tégla ütvefúrásához ajánlott alkalmi használatra. Keményfém lapkás fúró egyszerű horonnyal. 
Ø 4-25 mm, 110-450 mm hossz

  

SPEEDER2 SDS+

Speeder2 sds+ fúrószár
Speeder2 sds+ fúrószár

Nagyobb fúrási sebesség és hosszabb élettartam a SPEEDER geometriának köszönhetően. Keményfémlapkás betonfúró intenzív használatra. 
Ø 4-25 mm, 110-1000 mm hossz

  

MASTER3 SDS+

Master3 fúrószár sds+
Master3 alkalmazásai

Háromélű kőzetfúró intenzív használatra nehezen fúrható anyagokhoz is: vasbetonhoz, márványhoz, gránithoz, téglához, terméskőhöz, aszfalthoz és más építőipari anyagokhoz.
Ø 5-25 mm, 110/50...460/400 mm hossz

 

SDS-MAX betonfúró

SDS max betonfúró
SDS max betonfúró

Intenzív fúrásra alkalmas szerszám SDS-MAX befogású fúrókalapácsokba. Nagy stabilitás és termelékenység. Téglához, betonhoz és más kőzetekhez ajánlott.
Ø12-40 mm, 340-920 mm hossz.

 

SDS-MAX fúrókorona

Koronafúró tartószár sds max Koronafúró Vezetőfúró

Ø 30-125 mm.
Nagy teljesítményű koronafúró kemény, makacs kőzetek intenzív fúrására. A koronát, a tartó szárat és a vezetőfúrót külön-külön lehet rendelni.

 

Porelszívós betonfúró

Porelszívós betonfúró

Ipari porszívóhoz csatlakoztatható belső furatos betonfúrók beton, vasbeton, kőzet, tégla és más építőanyagok fúrásához.
Ø 8-24 mm  SDS+
Ø14-35 mm SDS max.  

Tartalomhoz tartozó címkék: Szerszám