Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékcsoportok

Fúróélezés

 

Hogyan és mivel élezik a fúrókat

 

Kopott és éles fúró

 

Egy gondolat még élezés előtt:

A szerszámkopás mérséklése

A kopás természetes jelenség, de befolyásolható. Kisebb a kopás, ha olyan szerszámot választunk, amelynek keménysége SOKKAL nagyobb a megmunkálandó anyag keménységénél.

A hűtőfolyadék csökkenti a kopást, mert a forgáccsal együtt gyorsan elvezeti a vágóélnél keletkező hőt, így kevesebb jut a szerszámtestbe. A magas hőmérsékleten végbemenő diffúziós kopás ugyanis a fémeknél jelentősebb, mint a súrlódás okozta abrazív kopás.

A hő és kopásálló bevonat a súrlódás csökkentésével és hőszigeteléssel védi a szerszámot.

Mérsékelhetjük a kopást a szerszám helyes használatával is: (1) kerüljük a rezgést a munkadarab stabil rögzítésével, a szerszám merev, rövid befogásával és (2) csökkentsük a fordulatszámot, de ne nagyon, mert a termelékenység rovására megy és túl alacsony sebességnél káros élrátét keletkezik.


 

Hogyan történik a fúróélezés?

A bekezdő kúp felületéről leköszörülünk annyi anyagot, hogy a teljes felület tiszta legyen.

Élezés

Természetesen figyelni kell arra, hogy a kúpfelület néhány fokban hátra legyen köszörülve (egyébként nem tud behatolni az anyagba az előtolás hatására), a két főél egyenlő szöget zárjon be és egyenlő hosszú legyen.

Helyesen élezett fúró

A rendszeres és időben végzett fúróélezés jó furatminőséget biztosít, növeli a fúró teljes élettartamát, mert egy-egy élezésnél kevesebb anyagot kell leköszörülni, és kézi előtolásnál fontos, hogy a fúrás kisebb erőkifejtést igényel.

kopott és éles fúróval fúrt furat

Fémek fúrásánál fontos, hogy a csúcsszög ne legyen 118°-nál kisebb, mert a fúrásnál a keletkező forgács sarka nem fér be a horonyba és töréshez vezethet.

helytelen csúcsszögHelytelen

helyes csúcsszögHelyes


 

A fúró élkialakításának formái:

Hagyományos élezés.

Hagyományosan élezett fúró

A bekezdőrész felülete egy-egy kúppalást, a főéltől kiindulva néhány fokkal hátraköszörülve. 

Ilyen a legtöbb gyorsacél fúró.

A fúró keresztéle nem tud forgácsolni, csak túrja az anyagot, ami nem előnyös, ezért a keresztél csökkentésére többféle eljárást alkalmaznak, amit a főél élezése után egy második műveletben lehet elvégezni.


Klasszikus


A keresztél 1/3-2/3 csökkentése


Kiköszörülés a horony felöl


Keresztélezés


Elliptikus élezés
  elliptikus élezés


Négylapos élezés

4-lapos fúróélezés

A stabilabb geometria könnyebb és gyorsabb fúrást, precízebb furatgeometriát és jobb szerszáméltartamot eredményez, de nehezebb az utánélezés.

Ilyen a T560* és a P399* gyorsacél fúró és a legtöbb keményfém csigafúró.


Keményfém lapkás fúró

betonfúró

Utánélezése két sík lapon történik megfelelő szögben.

Ilyenek a betonfúrók és a P020* csigafúró. 

Barkácsolóknak ajánlott fúróélezés

Három módszert ajánlunk: a kézi élezést, a legegyszerűbb Drill Doctor gépet és a kézi szerszámélező készüléket.

A kézi fúróélezést az alábbi videó eleje mutatja. 

 

A Drill Doctor XP fúróélező gép

fúróélező gép

Használata nagyon egyszerű, a ceruzahegyezéshez hasonló mozdulatokat kell végezni a tokmányba helyezett fúróval. Ø 2,5-13 mm 118° csúcsszögű csigafúrókhoz alkalmas a főél élezésére és külön lépésben a keresztél kiköszörülésére.

Kezeléséhez nem kell kézügyesség és nem kell ismerni a fúró élgeometriáját. Röviden az alábbi videó mutatja, részletes ismertetését ITT* találja.


 

KSS kézi szerszámélező készülék.

Annak ajánljuk, aki nemcsak csigafúrót, hanem más szerszámot is élezne és megfelelő kézügyességgel rendelkezik. Az élezést egy hosszú élettartamú perforált gyémántkorong végzi, amelyet egy tetszőleges fúrógéppel hajtunk meg. 

fúróélező készülék

Alkalmas  Ø 2-20 mm gyorsacél és keményfém csigafúrók, betonfúrók mellett különféle egyélű lakatosszerszámok, vésők, esztergakések, fűnyíró kések, hegyes, váltófogú és keményfém lapkás fűrésztárcsák élezésére is.

Általános ismertetője az alábbi videón látható, a szerszámélezéseket bemutató videók ITT* érhetők el.


 

Kisiparosoknak: 

Drill Doctor hordozható fúróélező gépek

A Drill Doctor kisméretű, hordozható professzionális fúróélező csigafúró és betonfúró élezésére. Egyszerű beállítás, gyors kezelés, korrekt élgeometria. Gyémánt korong. Keresztélezési lehetőség. 3 év garancia. Három típus, azonos működési elv:
kézi forgatás kényszerpályás vezetéssel a ceruzahegyezéshez hasonlóan. Bővebben ITT*

Az Drill Doctor XP* típus a legolcsóbb, de csak 118° csúcsszögű csigafúrójat tud élezni Ø 2,5-13 mm mérettartományban. A Drill Doctor 500X* típus ugyanebben a tartományban 135° csúcsszögű fúrókhoz is alkalmas, a Drill Doctor 750X* Ø 19 mm-ig használható.

fúróélező gép  fúróélező gép


 

Lakatos műhelyeknek

és általános forgácsoló műhelyeknek ipari fúróélező gépeket ajánlunk.

 

A V391 egyszerűen kezelhető gép, hagyományos csigafúrók gyors utánélezésére alkalmas. A Drill Doctorhoz hasonló elven működik, de annál robusztosabb, pontosabb és tartósabb, nagyméretű CBN koronggal, ill. opcionális gyémánt koronggal dolgozik. Kezelése nem igényel külön betanulást. Ismertetője ITT* található.

fúróélező gépV391

A keresztél kikönnyítésének mértéke és helyzete állítható.

klasszikus élezés keresztélezés


A BSG20, a BSG60 és a BKS típusú gépek univerzálisabbak és a csigafúrók mellett, lépcsős fúrók, fenékfúrók, balos fúrók, lemezfúrók, fafúrók és kőzetfúrók élezése is alkalmasak. A fúró élezése a kézi élezéshez hasonló mozgással történik, de a gép természetesen minden mozgást vezet, ami garantálja a pontosságot és a szimmetriát.

Élezhető fúrók

fúróélező gép BSG20 Ø20 mm-ig

Kezeléséhez valamennyire ismerni kell az élezendő szerszámokat és egy kis betanulást igényel, viszont sokféle állítási lehetőséget biztosít. 

A BSG20 működését az alábbi videó ismerteti. A többi ipari fúróélező részleteit ITT* találja


  

Forgácsoló üzemeknek

precíziós élezőgépeket ajánlunk gyorsacél és keményfém csigafúrók és más szerszámok élezéséhez.

 

A BSM20 élezőgép ára a legkedvezőbb ebben a kategóriában. Sokféle beállítási lehetőséggel rendelkező gép, amely a csigafúrókon kívül más szerszámok élezésére is alkalmas.

fúróélező gép

Kezelése bizonyos felkészültséget igényel, amelyhez a magyar nyelvű leírás mellett 12 videó nyújt segítséget:

fúróélező gép

Igény esetén gépbemutatót vállalunk előzetes időpont egyeztetéssel: 06-30-941-4359


 

Az XT3000 modulárisan bővíthető élezőgép a legjobb választás azoknak, akik a gyorsaságot és az egyszerű kezelést részeszítik előnyben. Automatikus változatban is kapható, ahol a kezelőnek nem kell kézzel forgatnia a fúrótokmányt.

fúróélező gép

Az alapgép csigafúrókhoz való, de számos modul vásárolható hozzá, amelyekről ITT* lehet tájékozódni.


 

A MICRA10 élezőgépet kisméretű fúrók élezésére tervezték Ø 0,5-16 mm mérettartományban. A beállítást és a kész fúró ellenörzését optikai projektor segíti.

fúróélező gép

Az élezést a fentebb említett négy síklapos elven végzi, amelyet kétféle keresztélezési lehetőség egészít ki:

Negatív keresztél csökkentés Pozitív keresztél csökkentés

További információ a MICRA10 élezőgépről ITT*

Az APE40 és APE60 állványos szerszámélezőgép nagyobb fúrókhoz is alkalmas. Az előző típusokkal ellentétben telepített gépek, 380V ipari áramot és igényelnek. A csigafúrókon kívül sok más szerszámot, pédául kúpsüllyesztőt és menetfúrót is tudnak élezni. Kezelésük a gép magyar nyelvű használati útmutatója segítségével könnyen elsajátítható.

fúróélező gépek


 

Összefoglalás

Az említett fúróélező gépek fontosabb tulajdonságainak és jelenlegi árának áttekintése letölthető formában:

fúróélező gépek árai    fúróélező gépek
►Nagyítás, letöltés